Ριγανάτες «σπαστές» πατάτες φούρνου με φέτα και λεμόνι
Υλικά
- 2 κιλά πατάτες baby
- 1/2 λεμόνι, κομμένο στη μέση
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή τριμμένες
- 1/4 φλιτζάνι τριμμένη ρίγανη
- 1 πρέζα ανθό αλατιού
- Πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 170 γρ. τυρί φέτα κομμένη σε φέτες ή θρυμματισμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ᴼC.
2. Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξτε μαζί τις πατάτες, το λεμόνι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια μικρή πρέζα ανθό αλατιού. Μεταφέρετε στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αφαιρέστε το λεμόνι από το ταψί και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος μιας σπάτουλας ή ενός πιρουνιού για να πιέσετε απαλά τις πατάτες, σπάζοντας τες σε πάχος περίπου μισό εκατοστό.
3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο και τη ρίγανη.
4. Πασπαλίστε το μείγμα ομοιόμορφα με κουτάλι πάνω από τις θρυμματισμένες πατάτες και αλατοπιπερώστε.
5. Πασπαλίστε με παρμεζάνα.
6. Τοποθετείστε ξανά τις πατάτες στο φούρνο και ψήστε άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
7. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε το καβουρδισμένο λεμόνι (φλούδα και όλα) και προσθέστε σε ένα μικρό μπολ μαζί με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον βασιλικό και μια πρέζα ανθό αλατιού.
8. Περιχύνετε τις πατάτες με μείγμα λεμονιού και σερβίρετε με φέτα.